2009. október 6., kedd

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezi a devizahitelezés szabályozását

Ez nagyon kemény. A jegybankelnöknek és a monetáris tanácsnak jó egészséget és nagy akaraterőt kívánok, hogy ezt végig tudják vinni.

Az MNB javaslatának összefoglalása

Hitel típusa

MNB-javaslat

Minden háztartási hitel esetén

max. törlesztés-jövedelem arány

havi nettó 250 ezer Ft jövedelemig*:

havi nettó 500 ezer Ft jövedelemig*:

havi nettó 500 ezer Ft jövedelemtől*:

Forint

Euro

Egyéb deviza

30 százalék

23 százalék

15 százalék

40 százalék

31 százalék

20 százalék

50 százalék

38 százalék

25 százalék

Háztartási jelzáloghitel esetén

max. hitel-fedezetarány

Forint

Euro

Egyéb deviza

70 százalék

54 százalék

35 százalék

Gépjárművásárlás finanszírozása esetén

max. hitel-fedezetarány

Forint

Euro

Egyéb deviza

80 százalék

62 százalék

40 százalék


Rövid kommentár: ez rövidtávon az ingatlanárak csökkenéséhez vezet, hiszen ez erősen visszafogja a spekulatív jellegű (alacsony hitel-fedezetarányú) ingatlanvásárlást és a kompulzív fogyaszást. Másrészt viszont ez a típusú hitelkihelyezés erősen visszaszorult az utóbbi időben, így valószínűleg ez a lehető legjobb időpont ennek a szabályozásnak bevezetésére.

Feltehetőleg minden politikai erő támadni fogja, hiszen az ő céljaik szempontjából egy hitelből finanszírozott látszatkonjunktúra legalább annyira jó, mint egy igazi, és aki ezt megakadályozza, az természetes ellenség. A banklobbi ugyanígy kereszttűz alá fogja venni, hiszen így nem lehet magas kamatú / magas profittartalmú hiteleket folyósítani olyan embereknek, akik nem képesek azt visszafizetni, pláne nem ha egy spekulatív FX opciót is tartalmaznak beágyazva.

Hosszú távon viszont egy ilyen szabályozás megalapozhat egy kiszámítható hitelkörnyezetet, csökkentheti a forintkamatokat (hiszen nem kap boldog-boldogtalan hitelt, így csökken a kockázati prémium, társadalmi szinten pedig az infláció), továbbá stabilizálhatja a forintot a spekulatív támadások ellen.

Nem most kellett volna persze ezt elkezdeni, de jobb későn, mint soha, avagy Emmanuel Rahm (Obama elnöki hivatalvezetőjének) a szavaival élve: Soha ne hagyj egy komoly válságot veszendőbe menni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése